Redactioneel

Doe de titel als laatst

Monica Koster

is hoofdredacteur van MeerTaal

Naar aanleiding van de publicatie van het rapport Peil. Schrijfvaardigheid zetten we in dit nummer schrijfvaardigheid in de schijnwerpers. De resultaten van de peiling kun je verderop in dit nummer lezen. Graag deel ik op deze plek de resultaten van een eigen peilingsonderzoekje, dat ik een poosje geleden heb uitgevoerd onder leerlingen van groep 6 tot en met 8. Ik heb deze leerlingen een brief laten schrijven naar een leeftijdsgenoot waarin ze advies moesten geven hoe deze leerling een goed cijfer voor schrijven op zijn rapport kon krijgen. Deze brieven gaven een mooi inkijkje in de praktijk van het schrijfonderwijs. De adviezen zijn immers een weerslag van wat de leerlingen tot dan toe hebben opgestoken van het taal-, spelling-, en handschriftonderwijs. Leerlingen gaven in hun brieven gemiddeld zo’n 6 adviezen. Deze heb ik geïnventariseerd en gecategoriseerd en dat leverde de volgende top 3 op:

 

  1. Hoofdletters en interpunctie (28% van de adviezen)
  2. Spelling en grammatica (18% van de adviezen)
  3. Gedrag (13% van de adviezen)

Kortom, de meeste aandacht ging uit naar correctheidsaspecten van het schrijven. Maar ook andere aspecten kwamen aan bod. De adviezen laten zien hoe complex schrijven eigenlijk is en wat er allemaal komt kijken bij het schrijven van een tekst. Een aantal pareltjes deel ik graag met jullie, ter lering en vermaak:

 

  • Het is leuk als je in het einde van een inleiding de kijkers of de lezers een beetje nieuwsgierig maakt dat ze de tekst graag willen lezen.
  • Zorg dat je niet de hele tijd blijft zeggen en en en en of en toen en toen en toen. Dus maak er een echte tekst van.
  • Een bijvoeglijk naamwoord is een woord dat je in een zin kunt zetten, maar ook weglaten.
  • Een recept lijkt veel op een instructietekst, alleen is het dan met eten.
  • Gebruik vaak uitroeptekens (!) of vraagtekens (?). Heel verleidelijk bij juffen :-)
  • Denk nooit: wat is dit veel, want het is altijd weinig.

En:

  • Doe de titel als laatst.

Veel leesplezier met dit schrijfnummer!

 

Monica Koster

 

Deel dit artikel